Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozás

 

 

Ütő Edit

1977-ben születtem Székelykeresztúron. Általános és középiskolai tanulmányaimat szülővárosomban végeztem, majd 2001-ben a Nyíregyházi Főiskola rajz-francia nyelv és irodalom szakán szereztem tanári diplomát. 2002-től a Gyulai Harruckern János Közoktatási intézmény tanára vagyok.

Társalapítója vagyok a Képgondolat művészeti csoportnak, melynek bemutatkozása a gyulai Százéves Cukrászdában volt 2008-ban. Azóta a csoport országos s határon túli kiállításaira készülnek képeim.

Művészi pályámon Kovács Géza grafikus és festőművész indított el.

Képeim többsége pasztellel készül, de a tust, mint grafikai technikát is gyakran alkalmazom.

Művészetemet Szávai Krisztina gondolatai fejezik ki leginkább:

„Tájképei középpontjában, belesimulva környezetükbe, emberi kéz alkotta építmények állnak, tökéletesen illeszkedve az ölelő tájba, mintha mindig is részét képezték volna, így tárva elénk az idilli, vágyott otthont. A házakon a szülőföldről hozott székely építészeti motívumok jelennek meg, az ember munkálta kövek, fák azonban nem szakadnak ki a természetből, továbbra is együtt élnek, lélegzenek vele.

Munkásságának nagyobbik részét az alak ábrázolása képezi. A finom vonalakkal megrajzolt női alakok a pillanatba sűrítve - megragadva és nem eresztve - ábrázolják a különböző emberi érzéseket. Ott a bánat, a vágy, a várakozás vagy a titok egy váll ívében, egy kar hajlításában, egy fej tartásában. A fény-árnyék hol felkavaró, hol selymesen puha játékából ölt testet a forma, a színek pedig dinamikus kontrasztot alkotnak a vásznon mozdulatlanságba zárt, légiesen könnyed, mégis élő alakokkal.

Különleges élmény ez: az idő megáll, pedig múlnia kell, és az érzelem örök, pedig változnia kell. Ami nem szűnik meg soha, az a szépség, amely ott van minden kép megalkotott pillanatában. Szépség a mozdulatban, szépség a lélekben, szépség a nőben.”

Csoportos kiállításaim:

2003  a 210 éves Orbán Balázs Gimnázium Jubileumi Képzőművészeti Kiállítása,   Székelykeresztúr

2006 Gyula, Munkácsy Mihály Középiskola

Egyéni kiállításaim:

2005 Gyula, Munkácsy Mihály Középiskola

2007 Gyula, Százéves Cukrászda

„Képgondolatban a nő” c. kiállításaim:

2008 Gyula, Százéves Cukrászda

2008 Gyula, Elisabeth Hotel

2009 Gyula Postagaléria

2009 Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2009  Csaba Center, Békéscsaba

2009 Székelykeresztúr, Molnár István Múzeum

2009 Csíkszereda, Megyeháza Galéria

2010 Székelyudvarhely, Művelődési Ház

2011 Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum

2012 Gyula, Százéves Cukrászda

Díjak:

2009-ben a Képgondolat sorozat két alkotása a Helikon-Art Alapítvány és a Magyar Szexológiai    Társaság közös képzőművészeti pályázatának I. helyezett művei

Munkáim megtalálhatók több magángyűjteményben, múzeumban, Romániában, Magyarországon, Svájcban, Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban.